0892 29 97 72 0888 60 86 54info@bgapt.org ; info.bgapt@gmail.com

Физиотерапия: възможности за контрол при страдащи от хронична болка

Физиотерапията може да изиграе значителна роля при подпомагане на страдащите от хронична болка да поемат контрол върху нея и да подобрят качеството си на живот.

Хроничната болка и ролята на физиотерапията е основната тема на Световния ден на физиотерапията – 8 септември 2019 г. World Physical Therapy Day https://www.wcpt.org/wptday.

Физиотерапията може да помогне на страдащите от хронична болка да придобият и развият умения, позволяващи им да регулират и контролират състоянието си, като повиши възможностите им да извършват ежедневните си занимания и да подобрят качеството си на живот.

Физиотерапевтът помага на страдащите да разберат защитната роля на това неприятно преживяване, което при хроничен, дългосрочен проблем може да се активира твърде лесно. Физиотерапевтът спомага за намаляване на страха, свързан с болката, съдейства за изграждане на дългосрочни стратегии на контрол, възвръща увереността за изпълнение на дейности, които до този момент са били избягвани от тях. Начините, по които физиотерапевтът би могъл да помогне са разнообразни и включват:обучение за естеството на болката, стратегии за контрол на болката, насоки за справяне с конкретен проблем, хигиена на съня, релаксация.

Запазването на активността може да помогне на страдащите да регулират болката чрез: запазване на гъвкавостта и движението, подобряване на състоянието на сърдечносъдовата система, подобряване и поддържане на мускулния тонус, подобряване на настроението и общото благополучие, увеличаване на увереността при изпълнение на ежедневните дейности, постигане на контрол и намаляване на страха.

Ема Стоукс, президентът на Световната Конфедерация по Физикална Терапия (WCPT) заяви:

„Хроничната болка е глобален здравен проблем, болката в долната част на гърба причинява повече увреждания, отколкото всяко друго състояние. Ако имате хронична болка, физиотерапевтът може да работи с вас, за да предложи най-подходящите дейности или програма. Той ще ви помогне да разберете функцията на болката, да намали страховете ви, да ви обучи и насърчи да изпълнявате безопасно двигателни дейности, да повишите увереността си, ще ви помогне да запазите или възстановите трудовата си дейност, да правите неща, които ви позволяват да живеете живота си по начина, по който искате.“

Относно Физикалната терапия

Физикалните терапевти (познати още като физиотерапeвти)са специалисти, с дейност, насочена към развитие, поддържане и възстановяване на максималните възможности за двигателна активност и функционална дееспособност през целия живот. Следвайки най-съвременните разбирания за основните функции в човешкото тяло и нарушенията им, физиотерапевтите спомагат за възстановяване и подобряване на двигателната активност и функционалната дееспособност през целия живот. Дейността им включва третиране и превенция на проблеми и последствия в резултат на болка, заболявания, трудови и спортни наранявания, възрастови изменения или обездвижване. Обучението на Физикалните терапевти/физиотерапевти дава достатъчно познания и умения за да третират широк спектър от проблеми. На европейско и световно ниво, образованието им е базирано обикновено на университетско ниво, като в някои страни това позволява и автономно практикуване на професията. Съществуващото продължаващо обучение гарантира въвеждане на най-новите постижения на науката в практиката, като много от специалистите се занимават и с научни изследвания.

За Световния ден на физикалната терапия

Световния ден на физикалната терапия се чества ежегодно на 8 септември и е възможност за физиотерапевтите от цял свят да повишат своята осведоменост за ролята им при поддържане на хората мобилни и независими. Датата за честване е обявена от Световната Конфедерация по Физикална Терапия (WCPT) през 1996 г. и е свързана с датата на основаването и през 1951 г.

За Световната Конфедерация по Физикална Терапия (WCPT)

WCPT е световната професионална организация, представляваща над 450 000 физикални терапевти/физиотерапевти от организации-членки в 120 страни. Повече информация: www.wcpt.org.