0892 29 97 72 0888 60 86 54info@bgapt.org ; info.bgapt@gmail.com

Физиотерапевтите в Афганистан работят в подкрепа на множеството ранени и вътрешно разселени хора по време на настоящите политически сътресения. Световната физиотерапия изпрати послание за подкрепа и съчувствие до Афганистанската асоциация по физиотерапия и нейните членове.

Физиотерапевтите в Хаити работят неуморно след тежкото земетресение, което удари острова на 14 август и отне живота на повече от 1000 души. Световната физиотерапия е в тясно работно споразумение с Панамериканската здравна организация/Световна здравна организация (ПAЗO) и е запознала представители на ПАЗО с президента на Хаитянското дружество по физиотерапия. Тези стъпки ще спомогнат за по-точна оценка на ситуацията с физиотерапията в Хаити и ще подпомогне местната физиотерапевтична общност за нуждите от рехабилитация след земетресението.

От основаването си през 1951 г. Световната физиотерапия се застъпва за правата на физиотерапевтите и за равен достъп до здравеопазване за всички. Участието ни в проекта на Международния комитет на Червения кръст “Здравеопазване в опасност” показва ангажимента ни да повишаваме осведомеността за необходимостта от защита на физиотерапевтите и другите здравни работници, които работят в опасни ситуации.

Световната физиотерапия призовава хората на властови и ръководни позиции в Афганистан и Хаити да осигурят безопасността и здравето на физиотерапевтите, както и да им помогнат и защитят с всички възможни средства, за да продължат работата си.

Ема Стоукс, президент на Световната физиотерапия, заяви: “В този момент мислите ни са с нашите колеги и общности в Афганистан и Хаити. Надяваме се те и техните близки да останат в безопасност“

“Като организация и световна общност ние се ангажираме да подкрепяме нашите организации членки, особено в моменти на големи предизвикателства. Също така ще поддържаме връзка с нашите международни партньори, за да съдействаме при застъпничество и други искания за помощ, когато възникнат такива.”Достъп до съобщението: https://world.physio/news/world-physiotherapy-offers-support-physiotherapists-haiti-and-afghanistan